Het boek Leegte als bron van handelen, (3e druk) geschreven door Han Leeferink.

boek leegte als bron van handelen

Het boek (60 pagina’s) ad. € 10,00 kan besteld worden bij Zen Centrum Den Bosch, voor meer informatie en bestellingen klik hier.

Weekend Zen

Zen Centrum Den Bosch organiseert een nieuw programma-onderdeel: Weekend Zen

Weekend Zen is een intensief programma dat we om de maand organiseren op zaterdag en zondag.

Het geeft je de mogelijkheid om je meditatie te verdiepen en is een goede voorbereiding op de Weeksesshin. Het programma bestaat voornamelijk uit periodes van zazen (25 minuten) afgewisseld met kinhin (5 minuten). Naast de meditatie werken we in en rondom de zendo waar we verblijven. We beginnen de dag met ochtendsutra’s en eindigen de dag met speciale avondsutra’s. Er zijn een aantal korte teisho’s (inleidingen) en er is gelegenheid voor een persoonlijk onderhoud met de leraar.

De overnachting is niet in de zendo.
Je kan dus op zaterdagavond naar huis gaan of een ander slaapadres organiseren.

Enige meditatie-ervaring is vereist om deel te kunnen nemen aan een Weekend Zen.

Onze intensieve zentrainingen kenmerken zich door persoonlijke zorg (kleine groepen), een warme sfeer en liefdevolle aandacht voor elkaar.

De Weekend Zen wordt geleid door Henk Goossens.

Data

19 en 20 maart Weekend Zen

Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Jukai-ceremonie

Op zondag 27 september 2015 is er een Jukai bijeenkomst. Drie deelnemers aan de Zengroepen doen dan Jukai: Het ontvangen van de voorschriften. Het is een ritueel waarin zij uitspreken te willen leven  naar de Boeddhistische voorschriften. Dat is hetzelfde als willen leven naar dat wat zij diep in hun hart als juist ervaren.

De voorbereiding van dit ritueel is een diepgaand proces van zelfonderzoek en (zen)coaching.Voor alle duidelijkheid: het is voor de praktijk van zen niet nodig om Boeddhist te zijn of te worden.

Aanmelden kan hier. Alleen voor deelnemers aan de Metta Sangha en speciaal genodigden.

Jukai ceremonie

De tien plaatjes van de Os

Heb jij de os al gezien?
In de doorgaande groepen volgen we nu het zomerprogramma. We staan stil bij de tien plaatjes van de Os. Deze plaatjes van de Os zijn een soort stripverhaal, een parabel uit het China van de 12e eeuw. De plaatjes zijn oorspronkelijk ontworpen door zenmeester Kakuan en de teksten lezen als korte gedichten.

De tien plaatjes van de Os zijn bedoeld om leerlingen en andere geïnteresseerden een beeld te geven van de weg van Zen. Zij vertellen over de geestelijke groei, waarbij het zen-leven vergeleken wordt met het hoeden van een Os.
De Os, waar naar gezocht wordt, staat voor de Boeddhanatuur, voor wie je in essentie bent. Je zou ook kunnen zeggen, de tien plaatjes van de Os, verhalen over de zoektocht van de mens naar geluk… Maar wat is geluk? Wat is Boeddhanatuur? En waar vind je dat?
De komende weken kan je op facebook de tien plaatjes van de Os mee volgen. Je bent van harte uitgenodigd om te reageren, met gedichten, plaatjes, een ‘like’ een vraag….

Voor wie meer wil lezen over de tien plaatjes is het boek ‘Het temmen van de Os’ van Nico Tydeman een aanrader.

tien plaatjes van de os

1 – het zoeken naar de os

2 – het zien van de sporen

3 – het zien van de os

4 – het vangen van de os

5 – het temmen van de os

6 – rijdend op de rug van de os

7 – de os vergeten, de mens alleen

8 – de os vergeten, de mens vergeten

9 – teruggekeerd tot de oorsprong

10 – met helpende handen naar de markt

De nieuwe zendo is in gebruik genomen!

Maandag 9 maart was de sleuteloverdracht. Met een grote groep hebben we in korte tijd de zendo meditatieklaar gemaakt en de andere ruimtes ingericht.
Om kwart voor zes hebben we de zendo met de eerste Zengroep ‘ingewijd’.
Het is een mooie ruimte geworden, helder en stil. Eenvoudig en warm:

zendo ingericht (1) zendo ingericht (2) zendo ingericht (3) zendo ingericht (5)zendo ingericht (4)

Zaterdag heeft Bas samen met Gaby de schoenenkast geplaatst en de kapstok opgehangen. Beide een staaltje van timmermansvakkunst. Prachtig.

zendo ingericht (6)

Komend weekend worden in de gang en in de keuken de zwevende plafondpanelen opgehangen. Bij de dokusanruimte komt een glazen wand.
Mooi om de de inrichting van het pand zo te zien groeien.

Weekendsesshin Lotus Zencentra Nederland – liefde en overgave

In maart wordt er ook een weekendsesshin georganiseerd door Zen Centrum Nijmegen en Zen Centrum Eindhoven  in accommodatie De Weyst. De sesshin wordt gegeven door Dick Verstegen en Wanda Sluyter van 27 tot en met 29 maart.

Deelnemers aan de Metta Sangha Den Bosch kunnen voor deze sesshin inschrijven.

Thema: liefde en overgave

Sesshins vormen voor de wat getrainde ‘zitters’ een welkome aanvulling van hun zenbeoefening. Sesshin betekent: in het hart geraakt worden door het aanvaarden van je leven zoals het is.

Dick Verstegen (Zencentrum Nijmegen) en Wanda Sluyter (Zencentrum Eindhoven) geven eind maart weer een weekendsesshin, een tegelijk mensvriendelijke, stevige en intieme oefenperiode van twee dagen. Alles gebeurt in stilte. Het programma biedt: zazen (zitmeditatie), soetrarecitatie, soetra zingen in het Nederlands o.l.v. Ellen Deimann, dokusan (persoonlijk onderhoud), lichaamswerk, twee teisho’s (dharmalessen), samu (meditatief werken) en yaza (tuinzitten).

De accommodatie in De Weyst  in Handel is eenvoudig. Maar iedereen heeft een eigen kamer. Het eten is uitstekend. De ambiance (voormalig klooster) schitterend. De deelnameprijs bedraagt slechts € 225,– rechtstreeks te betalen aan De Weyst. Kijk voor nadere info en inschrijving op www.zennijmegen.nl.

Weekendsesshin in maart – de uiterlijke en innerlijke houding van zen

Direct na de eerste week ‘zitten’ in de nieuwe zendo hebben we de eerste weekendsesshin van de Metta Sangha in Centrum De Weyst in Handel.

Het thema van dit weekend is: de uiterlijke en innerlijke houding van zen.

Praktische oefeningen en inzichten, die het ‘zitten’ en de toepassing van zen in het dagelijkse leven ondersteunen.

Hierbij maken we ook gebruik van teksten uit de Satipatthana Sutra: de belangrijkste leerrede van de Boeddha over meditatie en aandachtsbeoefening.

Je kunt je er nog voor opgeven. Voor meer informatie klik hier.

foto de weyst

Verbouwing nieuwe zendo

De verbouwing van onze nieuwe zendo ligt op schema. Er wordt nu gestuukt. De wanden moeten daarna twee weken drogen. Op 24, 25 en 26 februari wordt de vloer gelegd. Een licht eikenhouten vloer, naturel geolied. Zondag 1 maart gaan we verhuizen en inrichten.
De eerste week van maart beginnen dus alle groepen in de nieuwe zendo.
We verheugen ons er buitengewoon op.
Op de foto’s van links naar rechts: Een indruk van de nog kale zendo, aan de achterkant van het pand. De sfeer is stil en licht.
Een nis voor Kwan Yin en een doorkijkje naar de zendo.
De dokusanruimte met uitzicht op de Dommel en een bomenrij.

zendo in aanbouw (1) zendo in aanbouw (2) zendo in aanbouw (3)

Nieuwe zendo!

Per 1 maart verhuizen we naar onze eigen zendo, op een geheel nieuwe lokatie! We verhuizen naar de Buitenhaven 13 in het centrum van ‘s-Hertogenbosch, op loopafstand van het station.

Op dit moment wordt er flink geklust in het pand aan Buitenhaven 13. Zelfs ’s avonds brandt er licht …
Mooi om mee te maken hoe Zen Centrum Den Bosch op een organische manier vorm krijgt. Hoe de Metta-Sangha hartelijk groeit in verbondenheid.
Het is een hele onderneming! Alles wordt vernieuwd. De muren worden geplaatst zoals voor ons het beste uitkomt. Nieuwe muren, plafonds, echte houten vloer, moderne keuken, enzovoort. De omstandigheden werken wel mee. De flow. De verhuurder die er alles aan doet om het pand per 1 maart voor ons klaar te hebben.
Op de foto alvast een voorproefje van de buitenkant….

foto nieuwe pand