De tien plaatjes van de Os

Heb jij de os al gezien?
In de doorgaande groepen volgen we nu het zomerprogramma. We staan stil bij de tien plaatjes van de Os. Deze plaatjes van de Os zijn een soort stripverhaal, een parabel uit het China van de 12e eeuw. De plaatjes zijn oorspronkelijk ontworpen door zenmeester Kakuan en de teksten lezen als korte gedichten.

De tien plaatjes van de Os zijn bedoeld om leerlingen en andere geïnteresseerden een beeld te geven van de weg van Zen. Zij vertellen over de geestelijke groei, waarbij het zen-leven vergeleken wordt met het hoeden van een Os.
De Os, waar naar gezocht wordt, staat voor de Boeddhanatuur, voor wie je in essentie bent. Je zou ook kunnen zeggen, de tien plaatjes van de Os, verhalen over de zoektocht van de mens naar geluk… Maar wat is geluk? Wat is Boeddhanatuur? En waar vind je dat?
De komende weken kan je op facebook de tien plaatjes van de Os mee volgen. Je bent van harte uitgenodigd om te reageren, met gedichten, plaatjes, een ‘like’ een vraag….

Voor wie meer wil lezen over de tien plaatjes is het boek ‘Het temmen van de Os’ van Nico Tydeman een aanrader.

tien plaatjes van de os

1 – het zoeken naar de os

2 – het zien van de sporen

3 – het zien van de os

4 – het vangen van de os

5 – het temmen van de os

6 – rijdend op de rug van de os

7 – de os vergeten, de mens alleen

8 – de os vergeten, de mens vergeten

9 – teruggekeerd tot de oorsprong

10 – met helpende handen naar de markt